Powered By Blogger

26 Ocak 2009 Pazartesi

Akademik Bilişim 09

AKADEMİK BİLİŞİM '09

Üniversitelerde bilgi teknolojileri konusunda ilgili grupları bir araya getirerek, bilgi teknolojileri altyapısı, kullanımı, eğitimi ve üretimini tüm boyutlarıyla tanıtmak, tartışmak, tecrübeleri paylaşmak, ve ortak politika oluşturmak amaçlarıyla ulusal boyutta Akademik Bilişim 2009 konferansı, bu yıl 11 - 13 Şubat tarihlerinde Harran Üniversitesi' nde yapılacaktır.

Konferansta davetli bildiriler, eğitim seminerleri ve yapılandırılmış çalışma grubu/açık oturum türü etkinlikler yapılacaktır. Konferans ilgili herkese açıktır ve bu konularda katkı bekliyoruz.

AKTİF KATILIM ÇAĞRISI

Konferans dili Türkçe'dir. Yurt dışından gelen konuklar Ingilizce konuşacaklardır.

-Davetli Bildiri: Akademik Bilişim konusunda son gelişmeleri, eğilimleri özetleyecek dinleyicilerin ufkunu açacak konuşmalar,

-Bildiri: Deneyimleri, kuramsal katkıları, yeni ve farklı uygulamaları anlatan kısa sunumlar,

-Egitim Semineri Önerisi : Yeni teknolojiler veya çok ihtiyac duyulan konularda notlarla desteklenen tanıtıcı, pratik yönü olan seminerler,

-Tartışma Grubu/Açık Oturum Önerisi : Karşılaşılan sorunlar, ortak çözüm arayışları, tecrübe paylaşımına yönelik, katılımcıların hazırlıklı olarak geldiği yapılandırılmış ortamlar.

Tüm bildiriler ve sahiplerinin izni varsa eğitim seminerleri notları elektronik ortamda sunulacaktır. Seçilmiş bildiriler konferans kitapçığında basılacaktır.

Bildiri özetleri, Tam Bildiri Metinleri ve Oturum önerileri 15 Ocak 2009 tarihine kadar http://openconf.ab.org.tr webinden gönderilmelidir.

Tüm öneri yapacak kişilerin http://ab.org.tr/ab09/yazar.html sayfasını dikkatle okumasını bekliyoruz.

Konferansa sponsor aranmaktadir. Konferans alanı içinde Bilişim Fuarı açılacaktır. Sponsor olmak isteyenler bizimle bilgiy@ab.org.tr yoluyla temasa geçsinler.

Konferansa katılmak isteyenlerin http://ab2009.harran.edu.tr/ adresindeki Harran Üniversitesi webinde kayit olmaları, konaklama, ulaşım ve benzeri konular için bu web adresini takip etmelerini bekliyoruz. Konferans öncesi kurs kayıtları için ise ab.org.tr kullanılmalıdır.

Her türlü iletişim icin:

bilgiy@ab.org.tr
http://ab.org.tr
http://ab2009.harran.edu.tr
http://openconf.ab.org.tr


Saygılarımızla
AB'09 Yürütme Kurulu adına
Mustafa AKGÜL

Peopleware

Bir bilgisayar sisteminin üç önemli bileşeni:

Hardware
Software
"Peopleware"

Galiba sonuncusu üzerinde fazla durulmuyor.

Okunması gereken önemli bir kitap

Peopleware

The Turk

Geçenlerde yazılım mühendisliği gruplarından birine bir arkadaşımın gönderdiği e-posta çok ilgimi çekti. Sizlerle paylaşmak istedim.

Gecenlerde tesadufen Amazon'un "Mechanical Turk" (MTurk) isimli web servisine rastladim.. Bu servis disaridan bilgisayar gibi gorunup aslinda bilgisayarin yapamayacagi insan zekasi gerektiren seylerin oparetorler tarafindan "dis dunyaya calktirmadan" yapilmasi isi http://en.wikipedia.org/wiki/Amazon_Mechanica l_Turk

Servisin adi neden "Turk" diye merak ettim ve biraz arastirinca 17. yy da Wolfgang von Kempelen tarafindan gelistirilen otomatik satranc cihazinin adinin The Turk oldugunu ogrendim. Satranci oynayan robot Turk kiyafetli elinde nargile olan bir adam (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8b/Tuerkischer_schachspieler_windisch4.jpg) Bu cihaz zamaninda o kadar cok unlu olmuski bircok ulkeyi gezmis ve Napoleon'dan Benjamin Franklin'e kadar bircok kisiyi "yenmis"..

Tam 84 yil sonra aslinda robotun altinda gizli bir bolmede bir insanin oldugu ortaya cikmis ve o zaman kadar mekanik aygit oynuyor sanilmis.. Dolayisi ile literature "Turk" otomatik gibi duran ama aslinda gizli olarak insan eli deyen sistem olarak girmis. http://en.wikipedia .org/wiki/The_Turk

Ilgimi cekti paylasim dedim

Bu arada su kisim da bayagi ilginc: An unprovable but very plausible theory states that the Turk left its mark in the German language in the idiomatic expression "einen Türken bauen" ("to build a Turk") or "türken" ("to Turk"), meaning "to hoax, to deceive"

Hakan Eren

25 Ocak 2009 Pazar

UML nedir ?

Açılımı "Unified Modelling Language" olan, tümleşik modelleme dili olarak da dilimize çevrilebilecek olan UML grafiksel bir dil olarak tasarlanmıştır.
UML kullanıcı rehberinde şu şekilde tanımlanır :

"UML is designed for specifying,visualizing,constructing and documenting the artifects of software systems"

Burada "artifect" kelimesi yazılım yaparken oluşturduğumuz işler olarak kullanılmıştır. Yani UML yazılım yaparken kullandığımız her ne varsa bunları ifade etme amacını taşıyan görsel bir dildir.Görsel dil derken ne kast ediyoruz ?

Öncelikle herhangi bir günlük dili düşünün (Ör: Türkçe). Türkçe onu yazmamızı sağlayan harfler ve Türkçe'de neyin nasıl kullanılacığını belirleyen, örneğin kelimelere ek getirme,cümle kurma gibi temel işlerin nasıl yapılacağını anlatan dilbilgisi kurallarından oluşur.

Aslına bakılırsa UML de bu diller gibidir.UML de onu yazmamızı sağlayan sembollerden oluşur. UML ile herhangi bir günlük dil arasındaki fark, UML in sembollerinin grafiksel şekiller olmasıdır.

Peki UML'in amacı nedir ?
UML, diğer insanlarla birlikte yapılan her işte olduğu gibi, bu insanlar arasında ortak bir dil oluşturmak amacıyla ortaya çıkmıştır. Buradaki insanların amacı yazılım yapmaktır ve bu insanlar yazılım geliştirme sürecinde farklı bir takım işleri yapan yazılımcılardır. Tıpkı bir evin planına bakıp, nereyi nasıl yapacağını anlayan bir mühendis, bir inşaat ustası ya da planın farklı bir şekline bakıp evin neresinden elektrik tesisatı götüreceğini anlayan bir elektrikçi gibi, UML de yazılım sisteminin planıdır.Bu plana bakan yönetici,mühendis,programcı,analist,vb. insanlar gerçekleştirilmek istenen yazılımın nasıl olacağını, nasıl yapılırsa daha iyi olacağını kağıt üstüne çizerler ve bu plana göre yazılımı oluşturmaya başlarlar.

UML'in çıkış tarihçesini burada anlatmayacağız.Ancak yazılım dünyasının önemli üç adamının (Three Amigos) biraraya gelip oluşturdukları bir standart olduğunu belirtelim. Daha fazla merak edenler Google'a "Three Amigos" yazabilirler.

UML, önemli bir yazılım geliştirme süreci olan Tümleşik Süreç (The Unified Process) ile sıkı bir işbirliği içindedir.Bu modelin temel özelliği işlerin küçük parçalara ayrılması ve her adımda bir işin gerçekleştirilmesi (iş:kullanım senaryosu) ve her iş üzerinde UML kullanarak yapılan modelin işlerin tamamı bitene kadar her adımda güncellenerek ilerlemesine dayanır.

UML,tümleşik süreçte anlatılan yazılım geliştirme yöntemlerinden bağımsız olarak başka yazılım geliştirme süreçleriyle de kullanılabilir.

Yazılım modelleme, genel olarak analiz modeli,durum modeli,etkileşim modelleri,yazılım sınıf modeli,yükleme modeli,gerçekleme modeli gibi her biri yazılım geliştirme sürecinde gerçekleştirilen işlerin UML ya da başka bir modelleme dili kullanılarak ifade edilmesi ya da planlarının oluşturulması olarak tanımlanabilir.

2 Ocak 2009 Cuma

Joel on Software

Blog listemde yer verdigim Joel on Software isimli blogdaki bazi yazilarin çevirilerini asagidaki listede bulabilirsiniz:

23 Mart 2000,Perşembe Mülakat İçin Gerilla Rehberi
15 Haziran 2000,Perşembe Programcı Bulamıyorum Demekle Nee Kastediyooorsuun
9 Ağustos 2000,Çarşamba Joel Testi: Daha iyi kod için 12 adım
26 Ocak 2004,Pazartesi Özgeçmişinizin Okunmasını Sağlayın
13 Haziran 2004,Pazar Microsoft API Savaşını Nasıl Kaybetti